Celjenje in brazgotine

Celjenje ran je kompleksen in občutljiv proces in nanj v vsaki fazi vpliva več dejavnikov. Posledica kakršne koli poškodbe kože je rana.

V estetski kirurgiji je rana lahko omejena, kot kirurška rana, ali pa zajema večjo površino kože, na primer laserski resurfacing.

Faze celjenja rane

Obstajajo tri faze celjenja:

  • vnetna faza,
  • proliferativna faza in
  • remodeliranje oziroma maturacijska faza.

Vnetna faza se začne takoj in traja dva do šest dni, v tem času se krvavitev zaustavi, krvne celice se borijo proti vdoru bakterij in začne se formacija kolagena (iz kolagena je narejena brazgotina, kolagen jo tudi drži skupaj). V tej fazi je rana običajno toplejša, rdečkasta, otekla in boleča.

Po nekaj dneh se začne proliferativna faza, ki traja 3 do 4 tedne (proliferacija pomeni hitro rast). V tej fazi ves čas nastaja kolagen, ki vleče skupaj robove rane. K hitrejšemu celjenju prispevajo tudi na novo nastale kapilare. To lahko povzroči vidno odebelitev robov rane in rdečkaste vozličke, ki jim pravimo granulacijsko tkivo. Celice, ki pomagajo pri čiščenju rane, lahko povzročijo, da je rana na površini vlažna, belkasta ali rumenkasta. Če je prisoten bel, gost gnoj, gre za infekcijo.

Na koncu sledi maturacijska faza, ki lahko traja več tednov ali celo let. V tem počasnem procesu nastaja še več kolagena, ki rano krepi, nato pa se ta preoblikuje na način, da se odvečen kolagen razgradi. Preoblikovanje brazgotine je proces, pri katerem se zadebeljena, rdečkasta in dvignjena brazgotina spremeni v tanko, ploščato in belkasto brazgotino v toku mesecev ali let.

Dejavniki, ki vplivajo na celjenje ran

Obstaja kar nekaj dejavnikov, na katere lahko vplivate sami in si tako omogočite lepše in uspešnejše celjenje.

Prehrana

Študije so pokazale, da naše telo za normalno celjenje potrebuje cink, vitamin C, proteine, minerale, železo, primeren vnos kalorij in stabilno težo. Med posegom ob krvavitvi prek rdečih krvničk pride do izgube proteinov in železa. Anemija zmanjšuje preskrbo tkiv s kisikom in lahko upočasni celjenje, vi pa se počutite utrujeni in šibki.

Nizek nivo vitamina C in cinka povzroča zmanjšano tvorbo kolagena, s tem pa tudi slabše celjenje in separacijo robov rane. Pri pacientih z nizkimi albumini (globularna beljakovina) in nizko telesno težo opažamo večje število infekcij.

Z operaterjevim dovoljenjem je pred operacijskim posegom zaželeno jemanje multivitaminskih dodatkov in vitamina C (enkrat dnevno). Previdni bodite z vitaminom E, saj pospešuje krvavitev.

Tekočine

Med posegom in po njem lahko izgubite veliko tekočine: s krvavitvijo, z dihanjem skozi usta, opeklinami (tudi laserski resurfacing), s povišano telesno temperaturo in iz vlažnih ran. Anesteziolog bo del te tekočine nadomestil, zlasti če ste imeli liposukcijo.

Po posegu je pomembno, da zaužijete dovolj tekočine, ki ne vsebuje kofeina in alkohola, da se izognete dehidraciji in elektrolitskemu neravnovesju. Barva vašega urina naj bo svetlo rumena in čista. Če je temno rumena ali oranžna, potem je to znak, da ne pijete dovolj.

Kajenje

Nikotin v kakršni koli obliki povzroča oženje žil (vazokonstrikcija) in tako onemogoča preskrbo tkiv s kisikom in z drugimi hranili, s tem pa tudi zavira celjenje. Čeprav je preskrba s kisikom pomembna za vsako vrsto rane, pa je še zlasti pomembna takrat, ko je koža od ostalih, spodaj ležečih struktur ločena v obliki režnja.

Izoblikovanje režnja je sestavni del mnogih estetskih operacij, kot so na primer facelift, lift vratu, lift dojk in abdominoplastika. Če ste uporabnik nikotina, potem pri vas obstaja tveganje, da bo reženj kože odmrl in za sabo pustil veliko večjo in bolj neprijetno nepravilnost, kot je bila tista, zaradi katere ste se za estetsko operacijo sploh odločili.

Tveganje za zaplete je tako veliko, da se precej kirurgov v tem primeru za operacijo ne odloči. Poraba vitamina C je pri kadilcih 40-krat hitrejša kot pri nekadilcih. Zato kajenje najmanj tri tedne pred posegom ni dovoljeno.

Diabetes

Diabetes je bolezen, pri kateri se krvni sladkor izmakne nadzoru. Študije so pokazale, da sladkor v krvi onemogoča celjenje. Poleg tega lahko fizični stres ob posegu povzroči, da krvni sladkor iztiri.
Če imate diabetes, je nujen pazljiv monitoring, ki nadzoruje nivo glukoze v krvi in jo vzdržuje v mejah normale.

Gibanje

Čezmerno gibanje lahko povzroči akumulacijo tekočine in preprečuje navzkrižno vezavo kolagena in fibrina, ki je nujna, da robovi ran ostanejo povezani skupaj. V skrajnih primerih sila gibanja robove rane razvleče narazen. Vaš operater lahko gibanje omeji s posebnimi navodili ali pooperativnimi oblačili, ki pospešijo celjenje.

Steroidi

Sistemski steroidi, ki se uporabljajo za zdravljenje astme, vnetja, bolečine in alergij lahko znatno zavrejo zdravljenje in kožo stanjšajo. Večina kirurgov ne bo operirala pacientov, ki jemljejo kronična steroidna zdravila, kot so prednisolon, metilprednisolon, prednison ali deksametazon.

Alkohol

Alkohol vpliva na strjevanje krvi (koagulacija), zavira celjenje ter spodbuja nastajanje podplutb. Priporočljivo je, da prenehate z uživanjem alkohola en teden pred posegom in abstinirate še najmanj en teden po posegu, oziroma če jemljete narkotične analgetike, še dlje.

Stres

Študije dokazujejo, da razpoloženje vpliva na vašo zmožnost celjenja ran. Optimističnim in pozitivno naravnanim osebam se rane zacelijo veliko hitreje kot pesimističnim in negativističnim. K vašemu razpoloženju in potencialu za celjenje dodatno prispevajo tudi spanec, stres in raven hormonov.

Izpostavljanje soncu

Izpostavljanje soncu lahko povzroči potemnelost in odebelitev brazgotin še najmanj eno leto po posegu. Zato vaše incizije in rane čez dan redno pokrivajte in uporabljajte zaščitne kreme z visokimi faktorji.

Kirurški dejavniki, ki vplivajo na celjenje ran

Vaš operater mora poskrbeti, da je napetost (tenzija) na robu rane čim manjša. To stori s postavitvijo šivov globoko pod kožo. Šivi držijo robove rane skupaj in razbremenijo incizijsko rano. Če je rana zašita pravilno, se robovi rane stikajo. Zaradi povečane tenzije se robovi rane lahko razprejo ali pa stimulirajo vaše telo, da proizvede več brazgotinskega tkiva.

Če je le mogoče, je incizijska linija vzdolž linij tenzije kože. To na splošno pomeni, da je rana znotraj kožnih gub. Če so incizije postavljene prečno na gube, potem bo brazgotina večja, saj tenzijske sile robove rane vlečejo narazen.

Čas celjenja po kemičnem pilingu in laserju je odvisen od globine posega. Globlji posegi zahtevajo več časa, da se zacelijo, če pa je poseg preglobok, se rane zacelijo z brazgotino.

Oskrba po operaciji

Po posegu vam bo vaš operater dal natančna navodila, kako skrbeti za rano. Zelo pomembna je omejitev telesne aktivnosti, ker mirovanje spodbuja celjenje in zmanjšuje možnosti otekanja. Vsaka telesna aktivnost namreč zvišuje krvni tlak, ta pa povzroča oteklino in krvavitev.

Kompresijska oblačila pospešujejo celjenje na način, da omejijo nastajanje podplutb in potiskajo tekočine izven področja operacije.

Dodatki, ki pripomorejo k hitrejšemu celjenju ran

O jemanju kakršnih koli dodatkov, pred posegom ali po njem, se morate posvetovati z vašim operaterjem. Študije poročajo, da zeliščna dodatka arnika in bromelain nekoliko zmanjšata nastanek podplutb in pospešita celjenje ran.

Nekateri operaterji jemanje omenjenih dodatkov zagovarjajo, drugi mu nasprotujejo. V vsakem primeru je pomembno vedeti, da vsako - tudi zeliščno - zdravilo lahko reagira z drugim zdravilom, ki ga jemljete, in da je nenadzorovano jemanje kakršnih koli dodatkov ali zdravil lahko nevarno.

  • Arnika - Arnica montana je cvetlica, ki se v medicini že leta uporablja za zdravljenje vnetij in oteklin. Običajno je v uporabi v obliki tabletk ali gelov, torej v obliki, ki vsebuje približno 1/30 aktivne substance, ki jo najdemo v živi cvetlici. Če jo zaužijemo v surovi obliki, lahko povzroči trebušne krvavitve, krče in bruhanje. Doza v certificiranih tabletkah je tolikšna, da do tega ne more priti. Če jo uporabljamo približno okoli datuma posega, potem naj bi glede na študije zmanjšala krvavitev in oteklino. Na voljo je v obliki kapsul SinEcch. Navodila so naslednja: ena tabletka pred posegom, ena takoj po posegu in ena zvečer, nato pa naslednje tri dni, vsak dan po eno tabletko.
  • Bromelain - je proteinski encim, pridobljen iz ananasa. Glavna funkcija je zmanjševanje oteklin in vnetja po poškodbi, sicer pa tudi čisti rane, zmanjša bolečino v prsih, je antikarcinogen in olajša prebavo. Za najboljše rezultate naj bi bromelain jemali na prazen želodec, 500 miligramov trikrat dnevno, dva tedna pred posegom in še en teden po njem; vsekakor pa najmanj 72 ur pred posegom. Za bromelain je tudi znano, da zniža nivo antibiotika in da naj bi ga ne jemali ljudje, alergični na ananas, čebelje pike ali oljčni cvetni prah.
  • Krema z vitaminom K - uporaba kreme z vitaminom K naj bi pospešila zmanjševanje podplutb in preprečevala nastanek pajkastih ven, rdečice in temnih kolobarjev pod očmi; mazali naj bi se dvakrat dnevno. Pri podplutbah je izboljšanje vidno že po enem tednu, pri pajkastih pigmentnih znamenjih (nevus) in pordelosti (rozacea) pa po več mesecih. Krema z vitaminom K je najučinkovitejša pri starejših ljudeh, ki hitro zakrvavijo.

Nastanek brazgotine

Če je okrevanje in celjenje normalno, telo preneha proizvajati kolagen, ko je dosežena zadostna moč. Če se produkcija kolagena ne zaključi, pride do formacije nenormalne brazgotine.

Hipertrofična brazgotina pomeni, da brazgotina ostane v mejah rane, vendar je zadebeljena in dvignjena. Če pa brazgotinasto tkivo brsti kot cvetača in je izven meja rane, govorimo o keloidni brazgotini.

Tako hipertrofična brazgotina kot keloid lahko povzroči žgoč občutek, srbenje in na splošno neestetski videz. Predvsem pri ljudeh s temnejšo kožo je brazgotina hiperpigmentirana.

Zdravljenje čezmernega brazgotinjenja

Hipertrofične ali keloidne brazgotine zdravimo s posebnimi tretmaji in kombinacijami terapij. Običajno v brazgotino apliciramo kortikosteroide ter dajemo silikonske ali kompresijske obloge.

Če vse to ne pomaga, potem brazgotino ponovno izrežemo in budno spremljamo formacijo nove brazgotine. Pri keloidih včasih pustimo zunanji rob, zato da težje pride do ponovnega nastanka keloida.

Za zmanjševanje brazgotin včasih uporabljamo tudi laser ali belilne kreme, včasih z več in včasih z manj uspeha.